Omul sfinţeşte locul

Vineri, 13 decembrie 2013, a fost o zi cu noroc pentru copiii de la Casă de Copii Sf. Nicolae din Bucureşti. Angajaţii inimoşi de la City Insurance au pus mâna de la mâna şi au făcut pachete cu jucării, dulciuri, fructe şi hăinuţe pentru toţi cei 65 de copii din acest centru. Sunt copii orfani, copii abandonaţi sau copii pe care părinţii nu au mai avut cu ce să-i crească cărora am reuşit să le facem o mică bucurie cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Ne-am bucurat că am întâlnit aici oameni deosebiţi, implicaţi, cu un suflet mare, oameni care au în grijă toţi aceşti copii. Nu e un lucru uşor să îţi păstrezi zâmbetul pe buze, calmul şi delicateţea atunci când ai în grijă copii cu nevoi mai speciale. Trebuie să-ţi placă meseria pe care ţi-ai ales-o şi să fii dedicat 100%. Aici nu este loc pentru disimulare, cei în mijlocul cărora te afli simt dacă îi iubeşti sau nu.

Copiii cu care am interacţionat la centru s-au dovedit a fi deosebit de receptivi şi comunicativi. A fost o fetiţă care ne-a reţinut imediat numele. Câţiva băieţei care au recunoscut sigla City Insurance şi ne-au spus că ne-au văzut la televizor (cu siguranţă le place fotbalul). Alţi băieţei şi fetiţe care ne-au sărit în braţe.

În cadrul respectivului centru se află şi o secţiune care găzduieşte mamele cu copii mici care nu au posibilităţi financiare pentru întreţinere. Am întâlnit aici mămici care aveau în îngrijire de la unu la trei copii. Sunt mame care au ajuns în acest centru că urmare a violenţelor familiale, mame adolescente alungate de familie de acasă sau mame singure. Sunt de admirat că, indiferent de dificultăţile pecuniare şi indiferent de motivul pentru care au ajuns în această situaţie, nu şi-au abandonat copiii. Nicio mama nu ar trebui să facă asta.

Cum întreg centrul era foarte frumos decorat (toţi pereţii erau pictaţi cu desene din poveşti) am aflat că acest lucru se datora copiilor de aici. Deşi nu au familie, persoanele care îi au în grijă ştiu să le susţină talentele dacă acestea există, aşa că sunt trimişi la şcoală de muzică sau de artă. Aşa a fost şi cazul băiatului care a făcut întreagă grafică şi care a fost elev la Liceul Toniza. Alături de el, toţi copiii au contribuit la realizarea acestor desene, colorându-le atractiv.

Deşi am vizitat o casă de copii şi mulţi dintre colegii noştri au fost marcaţi de această experienţă, sentimentul general pe care l-am avut la plecare a fost că am vizitat un aşezământ pe care oamenii au ştiut să-l facă mai primitor, mai uman, astfel încât aceşti copii să simtă că aici sunt acasă.

Le mulţumim încă o dată colegilor de la City Insurance care au contribuit cu bani, hăinuţe, jucării sau cu prezenţa lor la această acţiune de responsabilitate socială, fără de care ziua de astăzi nu ar fi fost posibilă!